Nasz lokal to miejsce, w którym tradycja miesza się ze współczesnością. Zapraszamy Państwa w podróż do źródeł wspaniałych polsko-litewskich smaków i obyczajów. Nasi kucharze, dzięki odnalezionym, tradycyjnym przepisom przygotują archaiczne potrawy w nowoczesnym wydaniu. Jeśli chcą Państwo odwiedzić restaurację KOMOSIANKA to idealne miejsce do zatrzymania się, zjedzenia pysznego obiadu i spędzenia czasu w rodzinnej, miłej atmosferze.
Choć dziś trochę zapomniana — przed wojną była mieszanką licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Tradycyjna kuchnia suwalska ulegała wpływom rozmaitych kultur i wytworzyła swoje wersje. Na potrawy jadane w tym regionie miały wpływ różne narody (Litwini, Żydzi, Prusowie) Kuchnia zawsze bazowała na produktach naturalnych, znajdujących się w regionie.
Aby smacznie zjeść i przy okazji poczuć klimat Suwalszczyzny, wcześniej czy później trafimy do lokalu Komosianka w Folwarku Hutta.
Do dyspozycji Gości oddajemy dwie sale: na parterze oraz w pokamedulskich piwnicach. W okresie letnim otwarty jest dodatkowo duży taras widokowy, który cieszy się zainteresowaniem wśród odwiedzających nas Gości.
Położenie lokalu – tuż nad brzegiem jezior – oraz historia Folwarku czynią to miejsce wyjątkowym. Sale restauracyjne to piwnice pokamedulskie z XVIII w.
Rodzinne przyjęcia takie jak chrzciny, przyjęcia komunijne lub firmowe zjazdy odbywają się w unikatowej atmosferze. W piwnicach pokamedulskich istnieje możliwość zorganizowania kameralnych uroczystości, jak również większych imprez, latem możliwe jest zorganizowanie przyjęcia na tarasie, z widokiem na jezioro. Jesteśmy otwarci na współpracę odnośnie wyboru sali, ustawienia stołów oraz ułożenia menu.
Nasze piwnice są zabytkowe, ukazujące czas dawnych właścicieli suwalskich ziem. Właśnie tu odbywają się spotkania firmowe i urzędowe.
Istnieje również możliwość wynajmu całego budynku z salą w piwnicy.